Англия, крикет

Невиждано: Продължения донесоха световна титла на Англия в крикета

Англия стана световен шампион по крикет за първи път в историята си. На финала домакините победиха Нова Зеландия в един от най-епичните мачове въобще в спорта.

Финалът на „Лордс“ бе решен след супер оувър – тоест продължения. Любопитно е, че това се случва за първи път. Англичаните имат световни титли и по футбол, и по ръгби пак след продължения. Във футбола това се случи през 1966-а, в ръгбито – през 2003-а.

Равенство и в продължението

Двата тима завършиха с по 241 точки в редовните 50 оувъра. Това доведе до супер оувър. В него всеки тим има по още шест топки. Англичаните записаха 15 точки, докато Нова Зеландия трябваше да направи 16, за да спечели. Новозеландците обаче направиха също 15. Тоест ново равенство. В крикета обаче има само едно продължение.

Англия спечели финала с повече баундърита

Така финалът се реши от факта, че англичаните направиха повече баундърита в редовното време. Баундъри е 4 точки – когато топката мине границата на игралното поле. В този списък обаче влизат и шестиците – когато топката мине границата по въздуха.

Последният боулър за Англия – Джофра Арчър – получи възможност да играе за тима едва през март.

Преди мъжкият тим на англичаните, женският вече има такова постижение. Освен това и двата са световни шампиони в Туенти20 версията. Тоест, спечелили са всичко, което може в спорта.

- реклама -