субсидия

Светльо Витков се прощава със субсидията, ГЕРБ и БСП си делят 34 милиона годишно

Някои от политическите формации, които от години се издържат от държавните субсидии, след тези избори няма да получават повече дотации. Причината, е че те не се явиха на вота самостоятелно, а в коалиции. Според закона, политическите обединения нямат право на пари ако не влязат в Парламента.

Законът предвижда на партиите, които са получили над 1% от гласовете да се плаща годишна субсидия, която е в размер на 11 лева за получен глас. Сега от това право обаче ще бъде лишена партията на Светльо Витков, вокал на Хиподил, който от години се дотира от държавата. Неговият „Глас народен“ се яви на изборите в коалиция с Реформаторите, което лишава от субсидия и СДС и ДБГ на Кунева. Без държавни пари остават и други коалиционни играчи като ДСБ, АБВ и партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

Без държавни пари остава и най-младата партия у нас – „Да, България“ на Христо Иванов, която заради обжалване на регистрацията бе принудена да се регистрира в ЦИК в коалиция.

Христо Иванов регистрацията

Само една малка партия се добра до субсидиране

1235048_587953054603392_320846626_n-300x295Това е ПП“Възраждане“ с лидер Костадин Костадинов. Той е общински съветник във Варна и директор на Регионален исторически музей – Добрич, а формацията му се самоопределя като патриотична. Партията му има 1.08% на изборите или иначе казано за нея са гласували 37 881 избиратели. Това означава, че всяка година „Възраждане“ ще получава по 416 хиляди лева от държавата.

Колко пари ще си разделят „големите“?

За ГЕРБ на тези избори са гласували 1 128 218 избиратели. Това прави годишна субсидия в размер 23,4 млн. лева. При пълен четири годишен мандат това прави над 93 млн. лева. Лидерът на ГЕРБ обаче многократно обяви след като подаде оставка, че ще премахне държавната субсидия.

БСП има 955 214 гласа, което прави 10,5 млн. лева на година или малко над 42 млн. при цял мандат. Тъй като обаче участваха в коалиция, левите ще трябва да разделят парите с още няколко партии.

БСП закриване кампания Корнелия Нинова

Патриотите, които също са три партии – ВМРО, Атака и НФСБ ще взимат по 3,5 млн. годишна субсидия заедно.

ДПС са с 3, 473 млн. лева, а ВОЛЯ на Марешки ще се субсидира годишно с 1,6 млн. лева.

Или иначе казано годишно около 43 млн. лева от нашите данъци ще отиват в партийните централи.

- реклама -