плажове, лято, принадлежности, цени
Снимка: БГНЕС

Светла Тагарева, туроператор: Очакванията ни за силен сезон не се опрадваха

Дестинация „България“ продължава да разчита и тази година предимно на вътрешния си туризъм. Това каза туроператорът Светла Тагарева, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

„Това е почти първата работеща година след КОВИД кризата и като цяло очакванията на целия бизнес бяха това да е една доста силна такава. Към момента обаче не мога да кажа, че това се случва, тъй като пък от друга страна близките до нас дестинации много добре се ориентираха от гледна точка на премахване на всякакви рестрикции, свързани с пътуванията по време на КОВИД, и сега свободното пътуване без изискване за представяне на сертификати, ваксини или каквито и да било други документи изключително много повлиява на туристопотока“, посочи тя.

Тази година българите спокойно могат да пътуват до Гърция и Турция, допълни Тагарева.

„Българите миналата година предпочитаха България от гледна точка на това, че не бяха достатъчно добре запознати какви документи, какви изисквания. Изискванията се сменяха постоянно, почти всеки месец имаше нови такива и чисто психологически това влияеше на решението на българина да избере чуждестранна дестинация. Тази година това не е така и при един отворен пазар и доста по-спокойно пътуване съответно виждаме, че българите се насочват към близките ни съседки, както тенденциозно са го правели и през изминалите години преди КОВИД“.

По думите й туроператорите отчитат по-засилено търсене на компетентно мнение на професионалисти в бранша, отколкото предоверяване на това, което можем да видим в интернет.

„Все още обаче един голям процент от потребителите предпочитат да си стоят на монитора или пред телефона и съответно на база картинки, снимки и някакви други отзиви сами да си резервират почивката. Това естествено е феномен, който продължава от много време“, отбеляза туроператорът.

- реклама -