трилиона

Светът е загубил 13.6 трилиона долара заради конфликти и войни през 2015 г.

Светът е загубил 13.6 трилиона долара заради конфликти и войни през 2015 г. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун на конференция в Ню Йорк.

1 800 долара е загубил всеки човек на земята

„Измененията на климата, икономическите кризи и финансовите трусове, растящото неравенство и младежка безработица, предизвикват конфликти и оказват силно влияние върху хората. Броят на конфликтите расте. Макар и войните между държавите да са по-малко, в страните възникват вътрешни стълкновения, в тях често се намесват външни сили и недържавни субекти“.

По оценка на експерти през 2015 г. насилието и конфликтите са стрували на света около 13.6 трилиона долара. Това се равнява на повече от 1 800 долара на всеки човек на земята.

Само за 2015 г. световната общност е похарчила 34 милиарда долара за миротворчески организации и хуманитарна помощ за бежанци и хора, пострадали в конфликти. Тези пари биха предотвратили въпросните трагични събития, посочи Бан Ки Мун. Той призова държавите да предоставят повече пари за фонда за подкрепа на усилията за мир по света.

- реклама -