Газа

Светът следи с тревога кървавите сблъсъци в Газа, САЩ винят Хамас за жертвите

Белият дом вмени в понеделник на ХАМАС „отговорността“ за убитите от израелската армия 52-ма палестинци в ивицата Газа по време на демонстрациите. Палестинците протестираха масово срещу преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

„Отговорността за трагичните смъртни случаи лежи изцяло върху ХАМАС“, заяви Радж Шах – заместникът на говорителя на изпълнителната власт в САЩ.

Тревога от всички краища на света

В заявление на Елисейския дворец, разпространено в понеделник, се казва, че Франция осъжда насилието в Газа.

„Франция осъжда това насилие“, пише в документа. В него се напомня, че „президентът Макрон по-рано предупреди, че решението на САЩ за преместване на посолството в Йерусалим може да доведе до опасни последици“.

Канада също заяви, че е „много загрижена“ от смъртта на 52 палестинци, убити от израелската армия по време на демонстрации. Смъртта на цивилни е „неизвинима“, заяви от името на правителството на Джъстин Трюдо оглавяващата канадското външно министерство Кристия Фрийленд. „Неизвинимо е, че цивилни, журналисти и деца са сред жертвите“, обяви тя, като припомни, че „всички страни в конфликта мат отговорността да пазят цивилните“.

Сирия обвини САЩ и съюзници за кръвопролитието в Газа

В изаявлението на сирийското външнополитическо министерство се подчертава, че Израел е устроил разправа над жителите на Газа благодарение на неограничената американска подкрепа.

По-рано турският вицепремиер Бекир боздаг заяви, че Съединените щати споделят отговорността с Израел за „клането” на границата в Ивицата Газа, където станаха сблъсъците.

„Американската администрация е също толкова отговорна за това клане, колкото и израелското правителство”, написа в Туитър Бекир Боздак заявявайки, че насилието е предизвикано от „нечестни и незаконни решения” във връзка с решението на Вашингтон да премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим.

Тази вечер в Истанбул се проведе и голям протест в защита на палестинците.

- реклама -