Джордж Буш-старши

Светът се прощава с Джордж Буш-старши (СНИМКИ)

Световни лидери и фигури от американския елит се събраха във Вашингтон, за си вземат последно сбогом с Джордж Буш-старши, който управлява САЩ от 1989 г. до 1993 г.

Траурната церемония се провежда в Националната катедрала във Вашингтон.

„Това не е погребение, а ден в прослава на един велик човек, който имаше дълъг и забележителен живот. Той ще ни липсва!“, написа в Туитър Доналд Тръмп. Настоящият американски президент присъства на церемонията, заедно с четирима бивши президенти.

Сред чуждестранните лидери, които дойдоха за церемонията, са британският принц Чарлз, лидерите на Германия, Полша, Австралия и Йордания.

Днес в СС на ООН отдадоха почит на покойния президент с минута мълчание.

По-късно ковчегът с тленните останки на Джордж Буш ще бъде върнат в Тексас и ще бъде изложен за поклонение в епископалната църква „Сейнт Мартин“. Утре, след церемония в тесен кръг, Джордж Буш ще бъде погребан до своята съпруга Барбара, в двора на неговата библиотека в Колидж Стейшън.

В Съединените щати днес е ден на национален траур. Джордж Буш-старши почина на 30 ноември на 94-годишна възраст. В негова памет се отслужва траурна церемония в Националната катедрала във Вашингтон.

- реклама -