Турция, арести кюрди протести реакция

Светът реагира остро на арестите на депутати в Турция

Без съд и присъда

Арестите на прокюрдски депутати и продължаващата кампания, предприета от Анкара след опита за преврат в страната на 15 юли, предизвикаха острата реакция на отделни държави и организации в света. Това съобщиха световните агенции.
Европейският съюз и ООН изразиха дълбока загриженост за среднощните акции, при които бяха задържани 12 кюрдски депутати. Сред тях са и Селяхаттин Демирташ и Фиген Юксекдаг – съпредседателите на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), третата най-голяма партия в парламента. Демирташ и Юксекдаг, както и няколко други прокюрдски депутати бяха изпратени в ареста в очакване на съдебен процес, а част от задържаните бяха пуснати на свобода.

Турция, арести кюрди протести реакция
Антиправителствен протест в Диарбекир. Полицията използва сила, за да разпръсне събралите се хора

 

Отвъд границите на позволеното

Службата на ООН за правата на човека предупреди, че задържането или отстраняването от длъжност на над 110 000 служители в Турция след неуспешния опит за преврат през юли, включително арестът на прокюрдски парламентаристи днес, може да премине отвъд границите на позволеното.
Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също изрази загриженост за събитията и изтъкна, че задържането на депутати, които изпълняват мандата, даден им от гражданите чрез демократични избори, е много сериозен въпрос.

Турция, арести кюрди протести реакция
Антиправителствен протест в Диарбекир. Полицията използва сила, за да разпръсне събралите се хора

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини даде да се разбере, че Европейският съюз е „крайно разтревожен“ от арестите на прокюрдски депутати.

Ситуацията буди дълбоко безпокойство

Държавният департамент заяви, че и САЩ са дълбоко обезпокоени от арестите тази нощ, както и от блокирането на достъпа до интернет. „Преди да започнат съдебно дело срещу избрани представители на властта, демократичните страни трябва да обосноват своите действия и запазят доверието в правосъдната система„. Това написа помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на демокрацията, правата на човека и трудовите отношения Том Малиновски на страницата си в Туитър.
Външните министерства на Германия и Дания повикаха днес турски дипломати във връзка с арестите на кюрдски политици. Датският външен министър Кристиан Йенсен обясни, че е повикал турския посланик, за да изрази пред него „дълбоките си безпокойства„. Германското външно министерство оцени събитията като знак за „допълнително драматично влошаване на ситуацията“ в Турция.
Правителството на Германия подчерта, че Турция трябва да осигури справедлив процес на арестуваните членове на ДПН.
Турция, арести кюрди протести реакция

Турция определи критиките като „неприемливи“

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обвини страните членки на Европейския съюз, че подкрепят Кюрдската работническа партия /ПКК/ и определи като „неприемливи“ критиките на блока относно арестите на прокюрдски опозиционни депутати, съобщи Ройтерс.
„Повечето страни от ЕС оказват много силна подкрепа на ПКК. Ние няма да приемем уроци от тях за върховенството на закона“, заяви Чавушоглу пред журналисти.

Протести се проведоха на няколко места в Европа. Стотици се събраха пред Бранденбурската врата в Берлин с искане за освобождаване на арестуваните депутати. В Диарбекир десетки бяха арестувани при антиправителствен протест, като полицията използва и сила, за да разпръсне хората.Турция, арести кюрди протести реакция

Нападението в Диарбекир

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че броят на жертвите на нападението с кола бомба в Диарбекир тази сутрин е нараснал до девет души. Атентатът бе извършен часове след задържането на 12-те прокюрдски депутати. Валийството в Диарбекир съобщи, че ПКК носи отговорност за нападението, което според Анадолската агенция е било извършено с микробус, натоварен с около тон експлозиви.

 

- реклама -