хуманитарна

ООН: Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от 1945 г. насам

Светът е изправен пред най-голямата хуманитарна криза от края на Втората световна война насам. За това алармира заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Стефан О`Брайън пред Съвета за сигурност.

Страдащите от глад и системно недохранване само в Йемен, Север Судан, Сомалия и Нигерия надвишават 20 милиона души.

О`Брайън предупреди, че „без колективни и координирани глобални усилия, хората просто ще умрат от глад, а много други – от болести“.

Йемен е страната, която се нуждае най-много в света от спешна хуманитарна помощ. Две трети от населението там (или 18, 8 млн. души) се нуждаят от медицинска помощ, а повече от 7 млн. души не знаят кога ще бъде следващото им ядене.

Ако международната общност избере да игнорира ситуацията и да откаже съдействието си, тя трябва да очаква нова мащабна вълна бежанци, които ще породят още по-голяма нестабилност в света, отбелязва О`Брайън.

От март 2015 г. сблъсъците в Йемен са взели повече от 7400 жертви. Само за последните два месеца от най-бедната страна в арабския свят са избягали над 48 000 души. За тази държава са необходими общо 2,1 милиарда долара, които ще бъдат използвани за дарение на хранителни продукти и лекарства.

Най-младата нация в света – тази на Южен Судан, е в най-страшното си състояние. И там бедстват множество хора, а насилието продължава. По думите на Стивън О‘Брайън повече от 7,5 граждани на страната се нуждаят от подкрепа.

Повече от половината от населението на Сомалия или 6,2 милиона души, също са в очакване на хуманитарна помощ и защита. Около 2,9 милиона от тях гладуват, като близо 1 милион деца под 5-годишна възраст страдат от недохранване.

„Това, което видях и чух по време на посещението ми в Сомалия беше изтощително – жени и деца, които ходят в продължение на седмици в търсене на храна и вода. Те са загубили своя добитък, водните източници са пресъхнали и нямат какво да оцелеят„, каза О’Брайън пред Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации.

В североизточната част на Нигерия 10,7 милиона души имат нужда от дарения заради силната продоволствена несигурност. Най-спешната хуманитарна ситуация, засягаща областта, беше предизвикана от бунтовниците „Боко Харам“, водейки сблъсъци в Нигерия от 2009 г. Политическата нестабилност и климатичните промени също са мощни фактори за кризата. Конфликтът там отне над 20 000 живота, а повече от 2,6 милиона души бяха принудени да напуснат домовете си.

- реклама -