сн. БГНЕС

„Света София“ в Истанбул остава обект на световното културно наследство

Министерството на културата и туризма на Турция и Дирекцията по религиозни въпроси /Дианет/ подписаха протокол, по силата на който „Света София“ в Истанбул ще се запази като обект на световното културно наследство след промяната на статуса й, съобщи министъра на културата Мехмет Нури Ерсой.

сн. БГНЕС

Нека никой не се съмнява, че „Света София“ в бъдеще ще се съхранява по същия начин, както до сега. Подписваме протокол, в който се уточнява, че ще бъде запазена като обект на световното културно наследство в съответствие с международните стандарти. Реставрационните работи в сградата ще бъдат ускорени, а туристите ще могат да я посещават безплатно“, заяви Ерсой пред журналисти на церемонията по подписване на протокола.

сн. БГНЕС

От своя страна ръководителят на Дирекцията по религиозни въпроси Али Ербаш заяви, че турските власти разчитат на увеличение броя на посетителите. „Света София“ е наследство на цялото човечество, един от най-значимите исторически и културни паметници и на нас е отредено да я пазим. Вярвам, че броят на посетителите ще се увеличи, както за молитва, така и за посещение и ще достигне милиони“, отбеляза той.

сн. БГНЕС

На 10 юли Висшият административен съд отмени решение от 1934 г. за превръщането на храма в музей. Веднага след това президентът заяви, че е подписал указ за превръщането му в джамия, в която от 24 юли ще се провеждат мюсюлмански богослужения.

- реклама -