Франция заложници свещенник

Свещенник убит при заложническата криза във Франция

Свещенникът, който беше заловен от двама въоръжени мъже в църква в Сент Етиен ду Рувре е бил убит. Друг от заложниците е в критично състояние.

Нападателите също са били убити от полицията. Те крещели „Алах е велик!” и са прерязали гърлото на 84-годишния настоятел на храма Жак Амел, разказаха свидетели. Двама души са получили медицинска помощ.

Свещенникът, две монахини, както и богомолци бяха между задържаните. Канал France 3 съобщи, че са чути изстрели на мястото. Според официалното изявление на полицията, двама мъже въоръжени с ножове са влезли през задния вход на църквата. Задържали са намиращите се вътре хора, но една от монахините е успяла да избяга и вдигне тревога.

За момента няма никаква яснота около мотивите за нападението. Разследването на заложническата драма в Северна Франция се поема от антитетористичния отдел на Прокуратурата в Париж.

Папа Франциск заклейми „болката и ужаса от това абсурдно насилие“.

Президентът Франсоа Оланд заяви, че двамата мъже, нападнали църквата в Северната част на страната и прерязали гърлото на свещеника „са твърдели, че са от „Ислямска държава“. Оланд, който посети местопрестъплението в северния град Сен Етиен дю Рувре, осъди „отвратителната терористична атака“.

Министър-председателят на Франция Манюел Валс изрази ужаса си от това, което той определи като „варварска атака“. „Цяла Франция и всички католици са ранени“, написа Валс в социалната мрежа „Туитър“.

- реклама -