сн. ВМА

Свещеници ще ръсят със светена вода пациенти и медици в ковид отделения

Духовници влизат в столични лечебните заведения, за да вдъхнат кураж на пациенти с коронавирусна инфекция и лекарите. Инициативата се организира от отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийската митрополия и е с благословението на патриарх Неофит.

Софийски духовници, преболедували коронавируса, ще посетят ковид отделенията на столични болници и там ще помажат с осветен елей и ще поръсят със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Свещенослужителите ще раздадат на всички в болниците иконки със сцената на Рождество Христово, които са със специално благословение от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Програмата за милосърдната инициатива предвижда тя да се осъществи от 20 до 23 декември, както и от 5 до 7 януари, информират от Софийската митрополия.

От 10.00 часа в понеделник ще бъдат осветени 6000 икони със сцената на Рождество Христово, които ще бъдат раздавани на болните.

Освещаването ще бъде извършено в митрополитския храм „Св. великомъченица Неделя“ в София, в присъствието на всички свещенослужители, които ще участват в болничните посещения. От 11.30 часа ще започнат посещенията на свещениците във Военномедицинската академия, в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и в УМБАЛ „Св. Анна“. Ще има и посещения на свещенослужители в болници на 22 и 23 декември.

- реклама -