Свещеник Димитър Кабуров пред FN: Посегнаха да даренията в храма, посегнаха на надеждата на вярващите

Серия от обири са извършени в столични храмове в седмицата на Сирни заговезни. Почеркът на обирджиите бил сходен, затова се предполага, че е добре организирана група. Един от храмовете, на които е посегнато е „Св. Цар Борис“ в столичния квартал „Овча купел“. От записите на охранителните камери в храма се вижда, че обирът е извършен за 40 секунди.

Пред FN председателят на храма Димитър Кабуров разказва за посегателството и нанесените щети. Обирът е извършен около 4 часа сутринта на 6 март.

Какво липсваше, когато влязохте сутринта в храма?

Откраднали са, както и в други храмове, касите за дарения. Друго посегателство – към одежди, икони не е имало. Гледали са какво могат да откраднат за максимално бързо време. Взели са три каси от нашия храм, те са разбити и ограбени. Изненадан съм, че са взели целите каси. Те са доста обемисти, по 1,20 м високи, върху тях се слагат икони, които се целуват от хората.

Дали крадците са правили огледи преди обира?

Прегледахме записите от камерите от предния ден – има хора на записа, които се оглеждат. Изглежда проучват камерите и точно там откъдето е проникнато сядат. Но това нещо не се зачита в съда. Предали сме записите в полицията и чакаме резултат от разследващите.

Какви са щетите от обира?

Не знаем точно колко средства е имало в касите. Има и други материални щети – по прозореца, през който са влезли. Разбили са го изключително грубо, а той е обезопасен и с решетки. Те са я напъвали брутално с инструментите, с които са дошли подготвени.

Но говорим за обира като деяние, а не за обема на щетите.

В района имаше белези от обира – паднали монети, части от натрошените каси имаше в храсти на 100-тина метра от храма. За съжаление това се случва в доста храмове. Т.е. групата действа активно. И с ръководствата на другите храмове като обсъждаме – почеркът е един и същ, явно са организирана група, не са случайни люде. Трябва да се вземат мерки, защото потърпевшите сме всички ние.

Могат ли да се вземат допълнителни мерки за охрана?

Какви мерки можем да вземем повече – като за охрана на магазин или банка? Който се занимава с такава дейност той си намира начин. Нали виждате – имаме запис от камера, но когато той не е доказателство в съда какво повече можем да направим?

Как реагираха миряните, когато влязоха на сутринта в храма?

При нас това се случва за пръв път – те плачеха заедно с мен. Възмущават се как е възможно да има такива хора. Вярата на човека е неговият живот. Всеки оставил дарение е оставил тук своята надежда – в бъдещето, в спасението, в доброто. Надеждата на хората е била ограбена. А и се намираме точно в тази седмица на прошката. В крайна сметка ние трябва да имаме душевна настройка в тази посока. При такова деяние човек насочва мислите си към злобата и отмъщението. А трябва да бъде силен, за да може да прощава.

Както казва архидякон Стефан под дъжда от камъни, с които го убиват – „Господи, не им зачитай тоя грях! Те не знаят какво правят.“ Това не е лесно, да дадеш прошка, когато някой е посегнал на вярата ти, на надеждата ти -все пак сме човеци. Но трябва да сме силни.

- реклама -