Свалиха от поста зам.-председателя на ЕП заради обида срещуна сънародничка

С 447 гласа „за” и 196 „против” евродепутатите гласуваха на пленарната сесия в Страсбург да бъде лишен от поста си зам.-председателят на асамблеята – полякът Ришард Чарнецки, заради обидна квалификация към сънародничката му в парламента Роза Тун.

Европейският парламент за пръв път прибягва до такава процедура, която беше излъчвана от видеослужбата на Европейската комисия.

По немско-френския телевизионен канал Arte представителката на полската опозиционна партия „Гражданска платформа” Тун обвини управляващата партия във Варшава в отстъпление от демократичните принципи.

В отговор Чарнецки – член на управляващата партия „Право и справедливост”, коментира изказването й в интервю за портала niezalezna.pl.

Чарнецки каза, че „госпожа Тун е влязла в ролята на доносник срещу собствената си държава”. Депутатът подчерта още, че „по време на Втората световна война имахме „шмалцовники”, а днес имаме Раза Тун и за съжаление тя се вписва в определена традиция”. Изказването на Чарнецки беше публикувано и в блога му.

Думат „шмальцовник“ (szmalcownik) е използвана през войната за поляци, които са изнудвали укриващи се евреи за пари, за да не ги издадат на нацистите.

- реклама -