Румъния

Сваленото румънско правителство с нов кандидат за еврокомисар

Сваленият министър-председател на Румъния заяви днес, че ще представи нов кандидат за еврокомисар. Ход, който президентът на страната нарече „безотговорен“, след като правителството й беше отстранено преди две седмици при вот на недоверие.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи като начална дата 1 декември за встъпване на изпълнителната власт на ЕС. Това е месец по-късно от първоначално планираното, тъй като изслушването на 28-те комисари, по един от всяка страна-членка, отне повече от очакваното.

Виорика Дънчила, чието ляво правителство се срина по-рано този месец, заяви, че ще препоръча 34-годишния законодател Виктор Негреску за еврокомисар на Румъния, след като две предишни кандидатури бяха отхвърлени.

Дънчила публикува във Фейсбук писмо от Фон дер Лейен, в което тя призовава да бъде предложен нов кандидат „без забавяне“.

Президентът Клаус Йоханис отхвърли плана на Дънчила като „безотговорен, противен на желанието на румънските граждани и европейските партньори“.

„Виорика Дънчила няма легитимност да представи нов кандидат от името на Румъния за ролята на еврокомисар“, се казва в изявление.

Социалдемократическата партия на Дънчила (СДП) бе свалена с вот на недоверие на 10 октомври.

Тогава Йоханис възложи на Людовик Орбан, лидер на Националната либерална партия (НЛП), да сформира правителство, но съставът му трябва да търси одобрението на парламента следващия понеделник.

НЛП, която има само 96 от 465 места в парламента, заяви, че един от приоритетите й ще бъде да предложи еврокомисар, след като първите две номинации на СДП бяха отхвърлени.

Фон дер Лийен заявява в писмото си, че „призовава румънското правителство да представи за кандидат жена“.

Негреску беше член на Европейския парламент от 2014 до 2017 г., когато се завърна в Букурещ, за да стане министър по европейските въпроси. Той подаде оставка след по-малко от година и почти месец преди Румъния да поеме ротационното председателство на ЕС, което изненада неговите колеги от СДП.

- реклама -