самолетт, разследване, Техеран

Свален по погрешка ли е украинския самолет, който се разби край Техеран?

Има доказателства, че вероятно по грешка иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби край Техеран.

Това обявиха последователно западни лидери, а премиерите на Канада и Великобритания призоваха за цялостно и задълбочено разследване на катастрофата, при която загинаха 176 души.

Иран ще разреши на експерти от Украйна и експерти на авиокомпанията Боинг от САЩ, Франция и Канада да участват в разследването на разбиването на украинския пътнически самолет Боинг 737 в Техеран, заяви ръководителят на иранската авиационна служба Али Абедсадех, цитиран от Ройтерс.

Националното управление за безопасност на транспорта (НУБТ) на САЩ е уведомено и е назначило свой представител за участие в разследването, обяви Абедсадех по иранската телевизия.

Разследването ще се ръководи от иранската авиационна служба. Техеран изрази готовност в него да участват и представители на страните, които са изгубили свои граждани в катастрофата. Сред 176-те жертви има граждани на Иран, Канада, Германия, Афганистан, Великобритания, Швеция и Украйна.

Канадският премиер Джъстин Трюдо и британския премиер Борис Джонсън твърдят, че самолетът може да е бил ударен от ракета. Според тях той е бил свален от ракета земя-въздух, може би непреднамерено. Мнението им се подкрепя и от Доналд Тръмп.

Появи се и видео, което претендира да е уловило последните мигове полета на падналия самолет.

- реклама -