режим

Суша в Италия! Над страната е надвиснал воден режим, спират дори прочутите фонтани

Оскъдните валежи и проблемите с водоснабдителната мрежа са част от причините, поради които в някои части на Италия може да бъде въведен режим на водата още тази седмица. Сред най-застрашените е столицата Рим.

Според метеоролози тази пролет е била една от най-сухите в страната за последните 60 години. На места валежите са били с 80% по-малко от нормалното за сезона, като сред най-тежко засегнатите региони е Сардиния.

Фермерската организация „Колдирети“ изчисли миналата седмица, че сушата е нанесла щети на земеделието в размер на 2 млрд. евро

Сред най-засегнати са производителите на домати за консерви в Пулия, повечето производители на грозде за вино и на маслини. Сред другите италиански региони, засегнати от сушата, е и провинция Парма.

В същото време недостигът от вода в Рим придоби политически характер, посочва „Гардиън“. Миналата седмица губернаторът на региона Лацио, в който влиза и Рим, нареди да не се източва повече вода от езерото Брачано, което снабдява по-голяма част от столицата, тъй като драстично намалялото количество вода застрашава морския живот в него.

Езерото, което се намира на около 40 км от Рим, преди се е използвало като резервен източник на вода, но през последните години започна да се използва постоянно.

От водоснабдителната компания ACEA предупреждават, че без него може да се стигне до воден режим. Според някои италиански медии спирането на водата може да стига до осем часа на ден в някои квартали и да започне най-рано тази сряда.

Също така известните фонтани на Рим също може да пресъхнат временно

За първите шест месеца на година в Рим е имало 26 дъждовни дни в сравнение с 88 такива през първата половина на 2016 г.

Съобщава се и за продължаващи проблеми с водоснабдителната мрежа в италианската столица. В. „Ла Стампа“ съобщи, че според изследване на лобистката компания Utilitalia за фирмите, които обслужват близо половината население на Италия, водните загуби от лоша инфраструктура варират от 26% до 46% в централните и южни части на страната.

- реклама -