Петра Немцова

Супермоделът Петра Немцова празнува 39-ия си рожден ден днес (ГАЛЕРИЯ)

Супермоделът Петра Немцова празнува 39-ия си рожден ден днес.

Чешката манекенка е родена през 1979 година в Карвина, Чехословакия, и години наред е сред най-популярните и най-красивите модели в света.

Бащата на Петра Немцова е строителен работник, а майка й – учителка. В свои интервюта Немцова споделя, че са живеели бедно и това я е научило да знае стойността на това, което има.

Израства в родния си град, а малко след това заминава за столицата Прага, където прави първите си стъпки като модел.

Само на 16 години печели конкурса “Elite Model Look” и се мести в Милано, за да продължи модната си кариера.

Манекенката говори впечатляващо количество езици – освен родния чешки – полски, словашки, английски, френски и италиански.

През декември 2004 г. Петра е тежко ранена при силното земетресение и последвало цунами в Тайланд. Тя едва оцелява, прекарвайки часове, вкопчена в палма. Има четири счупвания и множество вътрешни кръвоизливи и белези по тялото. В стихията умира нейният годеник – модният фотограф Саймън Атли.

Списание “Glamour” награждава Петра Немцова с наградата “Survivor” през 2005 г. заради силата на духа ѝ и преживяното от нея изпитание. След продължило месеци лечение и възстановяване, манекенката се завръща на модната сцена, като украсява корицата на “Sports Illustrated Swimming Issue” през 2005 г.

Немцова се занимава и с благотворителност и е основател на фондацията “Щастливо сърце”.

- реклама -