Арсенал, Суперлига
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Суперлигата предлага нов турнир, чака решението на съда

Организаторите на Суперлигата все още не са се отказали от проекта. Те са готови с нов формат на турнира, съобщиха немските „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ и „Виртшафтсвохе“. Медиите разполагат с копие на документа, който носи името „Преосмисляне бъдещето на европейския футбол“.

Суперлигата обяви началото си през пролетта, но се разпадна само за три дни. От 12 -те отбора само три не се отказаха от идеята – Реал Мадрид, Барселона и Ювентус. Сега те са готови с новите планове. Вместо затворен турнир за избрани отбори, турнирът ще е отворен за всички. Той е от няколко нива, като във всяко ще има по 20 отбора. За феновете пък са предвидени специали билети за гостуванията. Освен това те ще получат 70% от билетите за финала. Сега УЕФА дава по около 40%, а останалите билети са запазени за спонсори и официални лица

В документа се критикува форматът на Шампионската лига. Той вече е изпратен до Еврокомисията и Европарламента. Очаква се през лятото на 2022 Съдът на Европейския съюз да вземе решение дали УЕФА има правото да остане монополист по отношение на организацията на международни клубни турнири. Организаторите на Суперлигата твърдят, че Шампионската лига предлага малко качествени мачове, че водещите футболисти не се срещат достатъчно често на терена и че завързаните мачове са едва в края на сезона. Това води до липсата на интерес от младите хора.

Не е ясно обаче кога ще има свободни дати за нов турнир. След промяната на правилата в Шампионската лига от 2024-а година в него ще участват 36 отбора. Освен това в програмата му ще има 225 мача вместо сегашните 125.

- реклама -