Отровни змии или супа от прилепи е най-вероятната причина за вируса-убиец в Китай

Китайските учени твърдят, че смъртоносният коронавирус е дошъл от прилепите. Междувременно се появиха снимки как жители на град Ухан, където избухна епидемията с невижданата досега болест, се хранят със супа от летящите гризачи, пише в. „Дейли Стар“.  Експертите са на мнение, че прилепите може да са „носители“ на вируса. Това става ясно в научен материал, публикуван в специализирането списание China Science Bulletin. Учените също признават, че вирусът, причиняващ пневмония, е бил „подценен“ от научната общност в страната.


Към момента в Китай са потвърдени над 500 случая на заразени с неизвестния коронавирус.

Междувременно огнището на епидемията – град Ухан – бе поставено под карантина.  Все още не е ясно как вирусът се е разпространил от прилепите върху хората, но учените вярват, че „може да има неизвестен междинен посредник“. Според в. „Дейли Стар“, „неизвестното“ свързващо звено може да е супа от прилепи, която е необичаен, но и широко консумиран деликатес в провинция Ухан.

 Кадри с потенциално смъртоносната супа се появиха в социалните мрежи моменти, след като СЗО обяви международно извънредно положение.  В един от клиповете се вижда как момиче слага черния прилеп в устата си, докато седи на маса и вечеря с приятели.

В друг случай жител на Ухан се е заснел с камера как поглъща мъртвия прилеп.

В изявление, публикувано във вестника South China Morning Post, учените казват още: „Прилепите може да са естественият носител на коронавируса в Ухан…но между прилепите и хората трябва да има неизвестен посредник“.

Изненадващо изследователи откриха, че протеиновите кодове в 2019-nCoV са най-сходни с тези, използвани при змиите.

Змиите често ловуват прилепи в дивата природа. Докладите сочат, че змиите са били продавани на местния пазар на морски дарове в Ухан, което повишава възможността 2019-nCoV да е скочил от гостоприемни видове – прилепи – към змии, а след това и към хора в началото на това огнище на коронавирус. Как обаче вирусът може да се адаптира както към студенокръвните, така и към топлокръвните гостоприемници остава загадка.

Междувременно, китайското правителство постави под карантина град Ухан в опит да спре разпространението на смъртоносния коронавирус.

Това на практика означава, че 11-милионното население няма право да напуска пределите на града. Стотици от тях вече са заразени с опасния вирус, а други 9 са обявени за починали.

Всеки, който желае да напусне града, трябва да предостави на властите специално разрешително. Коронавирусът вече излезе от границите на Китай, достигайки до Япония, Тайланд, Южна Корея и САЩ.

- реклама -