студентите празник 8 декември

Студентите празнуват!

8 декември е празничен за поколения млади хора.

Студентският празник се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България. В решението се определя честването да бъде на 8 декември, когато се почитали Свети Седмочисленици, сред които и свети Климент Охридски.

През 1916 година за първи път 8 декември се отбелязва като студентски празник.

Смята се, че студентският химн Gaudeamus igitur е използван още през 13-и век и авторите му са неизвестни. Съвременният текст е написан от скитащия немски поет К. В. Киндлебен през 1781 година, а за мелодия е използвана по-рано създадена (1717 г.) песен от Я. Г. Гюнтер.

Днешният ден е празник на младостта, на тези млади хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история.

Очаква се много от празнуващите да отбележат 8 декември с купони в заведения, като част тях ще се отправят към курорти и различни населени места в страната.

През целия ден се очаква интензивен трафик по всички възлови пътища и магистрали на страната, затова и навсякъде ще има засилено полицейско присъствие. За да избегнат изнервящото и дълго пътуване много от студентите се отправиха към курортните градове на страната още вчера.

- реклама -