Мъжко хоро Калофер Тунджа

Студът и ледените води на Тунджа не спряха стотици да се хванат на мъжкото хоро в Калофер – Снимки, Видео

В ранното утро на Богоявление традиционното мъжко хоро влезе в ледените води на река Тунджа в Калофер.

С тъпани и песни стотици калоферци, хванати на хоро, нагазиха във водите на реката. Мъжете се събраха в дома на свой съгражданин, където цяла нощ пяха песни, свириха с тъпани и гайди, играха хора.

Както повелява традицията Отец Димитър хвърли кръста, мъж го пое и го даде на 8-годишния Кристиян.

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия.

Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

Тази година са взети мерки за недопускане на хора в хорото, които не са жители на Калофер. След като приключи ритуалът, който е наблюдаван от представители на ЮНЕСКО, ще бъдат допуснати всички желаещи в реката, но преди това категорично няма да бъдат пускани други хора.

Атрактивното събитие по случай Богоявление всяка година привлича толкова много хора, че всички места в хотелите са резервирани още през лятото. Възможностите за настаняване са изчерпани не само в Калофер, но и в съседните Карлово и Баня.

Според легендата Калофер е основан през 1533 година.

Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турски кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците. Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити всички мъже и градът е разрушен.

- реклама -