Тадж Махал

Строят летище заради Тадж Махал в Индия

Летище до Тадж Махал. Чуждестранните туристи, които искат да посетят един от символите на Индия скоро може и да не тътуват по 200 км по натоварени пътища от Делхи до град Агра, където се намира мавзолея.

За общо удобство в град Агра, в непосредствена близост до известния беломраморен мавзолей и комплекса към него ще бъде изградено модерно международно летище.

BXTKRJМавзолей в памет на Мумтаз Махал

Тадж Махал е мавзолей в град Агра, Индия, построен от моголския владетел Шах Джахан в памет на любимата му съпруга Мумтаз Махал.

Смятан е за най-бляскавия паметник на моголската архитектура, съчетаваща ислямски, индийски и персийски елементи.

taj-mahal-28864През 1983 г. е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Той е смятан за една от най-красивите сгради в света и стои като символ на вечната любов.

Въпреки че централната сграда с известния си бял купол е най-популярният образ на Тадж Махал, съоръжението представлява много по-голям комплекс от функционално свързани сгради.

Строителството започва около 1632 г. и е завършено около 1653 г., като в него участват хиляди строители и занаятчии.Комплексът е изграден под прекия надзор на владетеля от група архитекти, сред които Абделкарим Мамур Хан, Макрамат Хан и Устад Ахмад Лахаури.

- реклама -