Строителството на АМ“Струма“ продължава: местят 1/3 от разкопките край Благоевград – ВИДЕО

Строителството на автомагистрала „Струма“ продължава, след като съдбата на разкопките край Благоевград беше решена. Две трети от тях остават на място, а една трета ще бъдат преместени на 20-на метра. Това обяви министърът на културата Боил Банов. Днес в той се срещна с кмета на града Атанас Камбитов, на която присъстваха ръководството на АПИ, областният управител, представители на Регионалния исторически музей, както и членовете на инициативния комитет, борещ се за запазването на археологическия обект.

„Министерството на културата ще връчи още утре заповедта от СЕСОНД – върховен орган, който се занимава с паметници и културно наследство, на АПИ, за да стартират на практика проект по съхраняване на откритите основни ценности на 2/3 и съхраняване на целия обект. Има проект за пренасяне на около 20 метра, така че целият обект да бъде съхранен с ключовите в него места”, каза министърът на културата.

След тези процедури, които ще бъдат съгласувани на всички нива, строителството на магистралата продължава.

Експерти ще определят границите не само на откритите разкопки, а и на целия хипотетичен обект, за да може работата на археолозите да продължи във всички посоки. Финансирането на разкопките вече е подсигурено от Министерството на културата, има и разговори с регионалното министерство.

„Оформя се един уникален район на Югозапада с изключителни обекти – Скпатопара и Мощанец. Говорим за сериозно развитие на културно развитие”, каза още министърът на културата.

„Тези 6 месеца, които изгубихме като строителство на магистралата, ще бъдат наваксани от строителя, но няма да е толкова лесно. Работим по проекта за изместване в сервитута на пътя. В наш интерес е това да стане максимално бързо”, каза председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов.

След посещението на премиера Борисов на разкопките през май т.г., той даде месец и половина-два срок на археолозите и пътните инженери да преценят какво да се прави по-нататък. В Благоевград започнаха протести на инициативния комитет за спасяването и запазването на археологическия обект. През това време се проведоха шествия, протести, както и едно „Сбогуване със Скаптопара”. За мнозинството благоевградчани това са останките на древното римско селище, които трябва да бъдат съхранени.