Стрес, алкохол, болести: Какво носят празниците за тялото ни? Празничен пазар, коледни партита, събиране със семейството, пътуване… всичко това звучи вълнуващо, а периодът редовно е наричан
„най-прекрасното време от годината“.
Освен това сме и притиснати да усещаме коледния дух и в един момент просто си казваме „да минават тези празници най-после вече“. И има защо – и мозъкът ни, и тялото ни се влияят от този т.нар. ваканционен стрес.
А това важи особено силно за жените.
Проучване на Американската асоциация на психолозите, изследвало стреса по време на празниците, показва, че жените са тези, които най-често пазаруват, планират и заради това са
и по-тревожни по това време на годината.
Проучването установява също, че те са по-склонни да водят нездравословен начин на живот заради стреса в последния месец на годината. Ето и всъщност какво се случва с тялото ни по време на празниците!
Хормонални смущения
Умората, финансовото напрежение, социално трудните ситуации – всичко това води до големи флуктуации, когато става въпрос за хормоните ни.
При продължителен стрес
тялото произвежда повече кортизон и адреналин, за да се справи с него, а това не влияе никак добре на цялата ендокринна система.
Всичко това влияе на настроението,
създава усещане за умора, храносмилателната система страда. Възможно е и да се покачи кръвната захар заради производството на глюкан.
Спад на имунитета
Хронично високите нива на кортизол причиняват възпаления и отслабена имунна система заради нарушаване на функцията на Т-клетките, които са
жизненоважни в борбата с патогените.
Така ставаме особено лесна мишена за болестите и затова много от нас са по-податливи на настинки и вируси около Коледа.
С натоварения календар около
тези празници се приема повече от обичайното количество захар и алкохол, което води до допълнителен спад на имунитета.
Лошо храносмилане
Стресът може да повлияе негативно на храносмилателната система и да причини гадене, спазми, киселини, диари или запек.
По празниците консумираме
и продукти, които не са чест гост на трапезата ни, а това означава допълнителна трудност за стомаха ни.
Повишената консумация на захар
и алкохол може да повлияе отрицателно на храносмилането, като разруши микробиома на червата, раздразни стомашната лигавица и попречи на способността на панкреаса да произвежда храносмилателни ензими.