Стрелецът в базата Пенсакола е военен от Саудитска Арабия

Саудитски военен, на обучение във военноморската база в САЩ, откри огън тази сутрин, убивайки трима души, преди да бъде застрелян от полицията, съобщиха местните медии и служители, цитирани от АФП.

При стрелбата във Военноморската въздушна база Пенсакола във Флорида, седем души бяха ранени, между които и двама заместник шерифи, отзовали се при сигнала за стрелбата на мястото. Единият е прострелян в коляното, а другият – в ръката.

Си Ен Ен съобщава, че стрелецът, военнослужещ от силите на Саудитска Арабия, е от същата националност като 15 от 19-те мъже, участвали в атентатите на 11 септември, някои от които са посещавали училище за летци във Флорида.

„Моите мисли и молитви са с жертвите и техните семейства в този труден момент“, написа президентът Доналд Тръмп в „Туитър“.

„Ще продължим да следим ситуацията, докато разследването тече.“

Полицията получи първото обаждане за стрелбата малко преди 7:00 ч. (12:00 GMT), заяви шерифът на окръг Ескамбия Дейвид Морган. Вероятно, един от неговите заместници, които са пристигнали на мястото, в крайна сметка е застрелял нападателя.

„Преминавайки през сцената на местопрестъплението, бе като да бъдеш на снимачна площадка“, казва Морган. „Не сте очаквали това да се случи.“

Местните власти дадоха пресконференция, за да предоставят допълнителни подробности.

Командващият офицер Тимоти Кинсела заяви, че първо силите за сигурност в базата са реагирали на стрелбата, преди да пристигнат полицейските сили отвън.

Пространството и стаите, в което се провежда обучението, е затворено „до ново нареждане“, каза той.

Свидетели описват хаотичната сцена по време на стрелбата. Федералните служби провеждат разследване, заявиха властите, включително ФБР и Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви.

Само преди два дни, в сряда, американски моряк застреля двама души и рани трети в Морската корабостроителница Пърл Харбър на Хаваите, преди да отнеме живота си.

- реклама -