Стрелецът от Питсбърг с 29 обвинения, може да получи смъртно наказание

На мъжа, застрелял вчера 11 души в синагога американския град Питсбърг, е повдигнато обвинение от 29 пункта за федерални престъпления, предаде Франс прес. Федерални прокурори обвиниха 46-годишния Робърт Бауърс в насилие и престъпления с огнестрелно оръжие, а също в нарушаване на американските закони за гражданските права.

Извършителят на атаката в синагогата в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания беше задържан, след като бил ранен от полицаи, с които влязъл в престрелка. Бауърс публикувал антисемитски послания в дясната социална мрежа Габ (Gab) непосредствено преди нападението. „ХИАС (HIAS) иска да вкара (в САЩ) нашественици, които да убиват нашия народ. Не мога да гледам отстрани как моят народ бива избиван. Гледайте, Влизам“, написал Бауърс. Той визирал американска еврейска организация, която оказва помощ на бежанци.

„Действията на Робърт Бауърс са проява на възможно най-голямото зло в човешката природа. Съсредоточили сме всички ресурси на моята служба върху разследването и съдебните действия на това федерално престъпление от омраза“, каза пред репортери главният прокурор за района на Западна Пенсилвания Скот Брейди.

По-рано министърът на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс посочи в изявление, че министерството му ще повдигне срещу стрелеца обвинения в престъпления от омраза и други престъпления, които може да доведат до смъртно наказание. „Омразата и насилието на религиозна основа нямат място в нашето общество“, заяви Сешънс.

Президентът Доналд Тръмп нареди знамената на федералните здания в Съединените щати да бъдат наполовина спуснати и да останат така до 31 октомври в знака на почит към паметта на жертвите на стрелбата.

Президентът даде това нареждане малко след като се върна във Вашингтон от предизборни прояви в Индиана и Илинойс. Пред журналисти малко по-рано през деня той каза, че ще замине за Питсбърг, но не съобщи подробности.

През целия ден Тръмп изразяваше състрадание и болка, призоваваше за правосъдие и заклеймяваше омразата, докато постоянно се информираше за ситуацията. Той обаче не отмени участието си в предизборни прояви, заявявайки, че това би направило хора с болни мозъци важни.

Религиозни и други лидери от САЩ и света осъдиха нападението в синагогата.

Бившият президент Барак Обама, израелският премиер Бенямин Нетаняху, Европейският съюз, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Еманюел Макрон и много други изказаха съболезнования на близките на убитите и съчувствие към ранените, и осъдиха категорично проявите на антисемитизъм, расизъм и жестокост.
Специалният агент от ФБР Боб Джонс, който ръководи разследването, каза, че това, което е видял на местопрестъплението в Питсбърг, е най-потресаващата картина за 22-те му години стаж в службата.

Освен 11-те убити при нападението са ранени шестима души, в това число четирима полицаи. Трима полицаи са били простреляни, а един е пострадал от шрапнел, казаха властите. Двама от ранените са в критично състояние.

 

- реклама -