планирал
снимка: bild.de

Стрелецът от Мюнхен цяла година планирал нападението

Цяла година е планирал престъплението си 18-годишният стрелец, който уби девет души при безразборна стрелба в Мюнхен в петък вечерта. Това съобщиха от немската полиция.

„Той е подготвял стрелбата от година“, каза началникът на полицията в Бавария Роберт Хаймбергер на пресконференция. Главният прокурор Томас Щайнкраус-Кох допълни, че младежът не е подбирал жертвите си.
„В случая той не е правил обмислен подбор“ на хората, които е застрелял, каза Щайнкраус-Кох.

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден където преди 7 години 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие.

Сонболи посетил е града преди година и е правил снимки на тамошното местопрестъпление, а след това е планирал своето собствено нападение. Снимките са намерени в паметта на фотоапарата на убиеца.

В деня на нападението Али Сонболи е бил скъсан на изпит в техникум, твърди вестник „Билд’.

Младежът имал сериозни проблеми при общуването с връстниците си, бил е диагностициран като страдащ от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Бащата на Сонболи го е разпознал на видеозапис в петък още докато в ход е била операцията и лично се обадил в полицията.
Тийнейжърът е бил подложен на издевателства от връстници от турски и арабски произход. Преди няколко години е бил ограбен и се е обръщал към полицията след побои.

- реклама -