Eл Пасо, стрелба жертви

Стрелбата в Ел Пасо била на расова основа, близо 50 са загиналите и ранени – ОБОБЩЕНИЕ

20 души загинаха и 26 са ранени, сред които има и деца, при стрелбата в търговския център на „Уолмарт“ в град Ел Пасо, щата Тексас.

Много от пострадалите се намират в тежко състояние. Прогнозите са броят на жертвите да продължи да се увеличава.

Въпреки че първоначално медиите съобщиха за няколко задържани стрелци, полицията потвърди ареста на един.

Това е 21-годишният бял американец Патрик Крусиос

Ел Пасо

Преди стрелбата той е публикувал на своята страница в Туитър манифест, в който подкрепя терористичните атаки в джамии в Нова Зеландия. В него Патрик казва, че с действията си защитава страната си от чуждо „нашествие“. Той също така смята, че културата и икономиката на САЩ страдат от това.

Търговският център, където се случи кървавата атака се намира в непосредствена близост до границата между САЩ и Мексико. Значителна част от неговите посетители са мексиканци, които идват в Ел Пасо, за да пазаруват.

„Операцията за задържането на човека, открил огън в търговски център „Уолмарт“ в град Ел Пасо в Тексас, продължи 21 минути, полицията пристигна на местопроизшествието шест минути след получаване на повикването на телефон 911”, заяви губернаторът Грег Абът.

„Обаждането е получено в 10.39, полицията пристигна в 10.45. Шест минути по-късно. И в 11.06 той беше задържан“, добави той.

Президентът Доналд Тръмп определи стрелбата като „акт на малодушие и страхливост“

Тази седмица беше с особена концентрация на насилието с огнестрелно оръжие в Съединените щати. Двама души загинаха, а полицай беше ранен във вторник в „Уолмарт” в Мисисипи.

Миналата неделя 19-годишен стрелец откри огън на кулинарен фестивал в Северна Калифорния, убивайки трима, включително две деца. Бето О’Рурк, бивш конгресмен на САЩ за Ел Пасо, който сега се кандидатира за президент, прекъсна кампанията си след стрелбата.

Той обвини президента Тръмп, че е подстрекател на този тип престъпления от омраза.

„Той е расист и разпалва расизма в тази страна. И това не просто обижда чувствата ни, коренно променя характера на тази страна и води до насилие“, каза О’Рурк, който доскоро представляваше Ел Пасо в Конгреса на САЩ.Ел Пасо

- реклама -