AP

Стрелба в синагога в Питсбърг, има убити

Сигнал за стрелба в синагогата „Дървото на живота“ вдигна на крак полицията в американския град Питсбърг, съобщава Би Би Си. Синагогата се намира в питсбъргския квартал „Скуарел Хил“.

Полицейски източници заявиха пред CBS, че нападателят е крещял антисемитски лозунги, преди да започне стрелбата. Според техните данни влизайки в синагогата, стрелецът извикал: „Всички евреи трябва да умрат!“. Храмът бил пълен с хора, тъй като сутрешната служба в събота била най-посещавана от вярващите.

По непотвърдена информация има най-малко седем жертви, сред които и трима полицаи.

Шестима души, включително четирима полицаи, са ранени при стрелбата. Това съобщи ръководителят на управлението за обществена сигурност в града Уендъл Хисрик.

„Обстановката вътре в синагогата е много лоша. Там има много жертви, ранени са шестима души, включително четирима полицаи. Техните рани не са опасни за живота, състоянието на останалите пострадали се оценява като сериозно и критично“, каза той.

Хисрик категорично отказа да разкрие броя на жертвите.

Мъжът, описан от свидетели като висок и едър бял мъж с брада, е бил ранен и е задържан.

Началникът на полицията в Питсбърг, командир Джейсън Ландо, призова хората да останат по домовете си, докато служителите на реда не се уверят напълно, че заплахата е отминала.

Американският президент Доналд Тръмп написа в Twetter, че следи ситуацията в Питсбърг и също призова хората да останат по домовете си.

 По-късно Тръмп коментира, че наличието на въоръжена охрана в синагогата е можело да спре престъпника. 

- реклама -