Квебек

Стрелба в джамия в Квебек, има жертви и ранени

Най-малко шестима души са убити и поне осем са ранени при стрелба в джамия в канадския град Квебек, съобщи телевизия СBS.

Арестувани са двете лица, открили огън, но полицията не изключва да има и трето лице, което е успяло да избяга.

Засега не е известна причината за стрелбата.

Въоръжените нападатели са били с маски и са викали „Аллах акбар“, съобщи радио СBC. Според свидетели атакуващите имали квебески акцент.

При стрелбата в джамията, известна още като Ислямски културен център, са се намирали между 40 и 100 души, които в момента на инцидента се молели. Все още няма данни за точния брой на ранените.

Канадският премиер Джъстин Трюдо нарече терористичен акт нападението в джамия в Квебек.

„Осъждаме този терористичен акт, насочен срещу мюсюлмани, намиращи се на едно място на вероизповедание и убежище„, се казва в изявление на Трюдо. Премиерът изрази съболезнования на семействата и на приятелите на убитите в атаката и пожела бързо възстановяване на ранените.

„Многообразието е нашата сила, а нашата най-скъпа ценност е религиозната толерантност“, каза Трюдо във връзка с атентата. „Канадските мюсюлмани са важен елемент от нашата национална тъкан и безумни действия като това нямат място в нашите общности, в нашите градове и в нашата страна“, допълни Трюдо.

През юни миналата година по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан пред входа на джамията бе хвърлена свинска глава. Тогава злосторниците не бяха открити.

- реклама -