Масови уволнения и арести на магистрати в Турция

Стратфор: Репресиите на Ердоган ще отслабят турските въоръжени сили

Стратфор, американската частна разузнавателна и аналитична компания, прогнозира, че след опита за военен преврат в Турция

правителството на президента Реджеп Ердоган ще започне репресии срещу въоръжените сили на страната. Това ще се отрази отрицателно върху боеспособността им.

 Стратфор: Очаква се правителството на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието да бъдат въвлечени в мащабни репресии срещу въоръжените сили.

За Анкара ще стане сложно да използва въоръжените сили като инструмент за осъществяване на политиката и националната си стратегия.
Предстоящата чистка сред турските военни ще подкопае бойния дух и сплотеността.
Арестите на редица военни командири ще засилят дезорганизацията.

Отслабването на армията ще се отрази на това как Турция се справя с актуалните предизвикателства и по-специално борбата със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) или обсъжданата вероятност турската армия да влезе в Сирия.

Безпорядъкът в турската армия може да навреди и на другите играчи в района. Стратфор има предвид преди всичко САЩ, които силно зависят от Турция като база за американските въздушни операции.

Ердоган и неговите поддръжници, отбелязват изследователите от аналитичната компания, отдавна се опасяваха от възможен военен преврат. В Турция от 60-те години досега са извършени четири. Сега опасност от арест е надвиснала над всеки военнослужещ, който има дори косвено отношение към обвинявания от Анкара за опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен.

- реклама -