катастрофа Тракия автобус Вакарел загинали ранени

Страшна статистика: 185 загинали и 3044 ранени от началото на годината

Под председателството на министър Валентин Радев се проведе заседание на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението. По време на заседанието бе направен анализ на пътнотранспортните произшествия от началото на годината

Началникът на отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“ комисар Бойко Рановски отчете, че до 29 май тази година са настъпили 2 356 тежки пътнотранспортни произшествия със 185 загинали и 3044 ранени. През първите 5 месеца на тази година са загинали 8 деца и са ранени 320. Със сравнение със същия период на 2017 година пътните инциденти са с 58 повече, ранените са повече със 189, но загиналите са с 37 по-малко. Тази година най-много произшествия са настъпили на територията на София-град /347/, Пловдив /344/ и Варна /226/.

Най-малко катастрофи са станали на територията на Ямбол /15/, Търговище/16/ и Видин/19/

Комисар Рановски отчете още, че основните причини за инциденти на пътя са заради нарушение на водача – шофирането с несъобразена и превишена скорост, неправомерни маневри, отнемане на предимство, навлизане в летата за насрещното движение, шофирането след употреба на алкохол и наркотични вещества.

Участниците в комисията изразиха категоричната позиция, че усилията на всички институции, ангажирани с този проблем, трябва да се съсредоточат основно върху превенцията и върху възможностите за влагане на повече ресурси за опазване живота на участниците в движението по пътищата.

В рамките на заседанието бяха обсъдени и мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия през летния сезон, както и предложение за финансиране на проекти от фонд „Безопасност на движението“ . Представени бяха инициативи на външни организации, свързани с превенция на пътния травматизъм. Експертите се запознаха с идеята първичният преглед за техническа изправност и регистрацията на моторни превозни средства да преминат под контрола на Държавната автомобилна инспекция.

- реклама -