ковчези

Странни обичаи: Защо в Испания разнасят живи хора в ковчези

Когато става въпрос за фестивали испанците са ненадминати. От Томатината във Валенсия, през гоненето с бикове по време на Сан Фермин до пръскането с червено вино – в Испания със сигурност имат едни от най-щурите празници.

Нещата не стоят по-различно и когато става въпрос за религия. Безспорно най-смразяващият от всички тези фестивали е разнасянето на живи хора в ковчези.

Това се случва по време на честванията на Фиестата на Санта Марта де Рибартеме. Празникът се нарича „Докосване до смъртта“.

По време на него из улиците на малкото село Ас Ниевес се разнасят ковчези, от които дами си веят с ветрила, а мъже надничат любопитно иззад слънчевите си очила. Във фестивала участват не само местни хора, но и испанци от цялата страна.

Фестивалът има за цел да покаже благодарността на всички, които някога са били тежко болни и са се излекували, както и на хора, преживели тежки инциденти. Оцелелите и оздравелите влизат в ковчези, които се носят на ръце от дълга процесия, която стига до градското гробище и обратно.

Когато стигнат до гробището, където се намира статуята на светицата, се провежда молитва, по време на която поклонниците повтарят „Света Дево Марта, звезда на Севера, ние ти носим онези, които се докоснаха до смъртта“. След това се поднасят различни дарове, най-често под формата на пари.

Единствените живи, на които не е позволено да участват в процесията са малките деца, но от тяхно име се разнасят малки бели ковчези, които са празни.

Поклонението завършва като типична италианска фиеста – на маса с пиене, ядене, много танци и накрая заря. А, хората си разказват помежду си историите на своето оцеляване. Традиционното ястие за „Докосване до смъртта“ е „Пулпо а фейра“ – варен октопод по галисийски, поръсен с червен пипер.

- реклама -