Страните от Западните Балкани с драстични мерки срещу COVID-19

Борбата с нарастващия брой заразени с COVID-19 в няколко балкански държави ги принуди да засилят ограниченията с надеждата да облекчат натиска върху своите претоварени здравни системи, съобщават световните информационни агенции.

Лекарите в босненската столица Сараево предупредиха, че инфекциите са „експлодирали“ през последните дни и призоваха хората да се съобразят с разпоредбите за ограничаване на пандемията, предаде агенция Ройтерс.

Положително е, че първите дози ваксини на AstraZeneca, дарени от съседна Сърбия, бяха приложени в Сараево вчера.

Босненските власти заявиха, че всички барове, ресторанти и магазини за нехранителни стоки в кантона Сараево ще бъдат затворени през този уикенд.

„Това са тежки дни и за пореден път апелираме гражданите да бъдат максимално бдителни и да се грижатза себе си и околните, за да могат да ни помогнат да поддържаме здравната система стабилна“, каза Исмет Гавранкапетанович, ръководител на Сараевската болница.

В Сърбия премиерът Ана Бърнабич заяви, че назначеният от правителството орган за кризисни ситуации най-вероятно ще се срещне днес, за да вземе решение за по-строги мерки за предстоящия уикенд.

Независимо от това, Сърбия отчита повече от 4000 нови инфекции дневно и лекарите определят ситуацията като тревожна.

Правителството стартира кампания, за да насърчи хората, които все още не са ваксинирани, да го направят. Експертите обвиниха за неотдавнашния скок на заразяванията нарушаването на правилата и факта, че ски курортите останаха отворени през целия зимен сезон.

Бърнабич също критикува провеждането през последните дни на два концерта на популярна група на закрито, като заяви, че властите ще забранят всички концерти в бъдеще. Бърнабич настоя, че „ще поискаме организаторите на концертите да бъдат наказани“.

В съседна Черна гора здравните власти заявиха, че училищата ще преминат към дистанционно обучение, докато дневните центрове, баровете и фитнес центровете ще бъдат затворени като част от допълнителни мерки, наложени на малката нация от 620 000 души.

Черна гора отчита най-високите нива на инфекция и смъртност в Европа с над 80 000 инфекции и над 1000 смъртни случая. Властите заявиха, че ако ситуацията се влоши, може да поискат от Европейския съюз да изпрати медицински персонал на помощ.

Здравните служители на Черна гора заявиха, че досега приблизително 70% от болничните легла в малката адриатическа държава са заети поради третата вълна на пандемията.

В Северна Македония в сряда от 22:00 ще влезе двуседмичен комендантски час до 5 часа сутринта

Властите в балканската държава от 2,1 милиона население регистрираха миналата седмица 60% увеличение на инфекциите през предходната седмица. Повечето от новоприетите пациенти са заразени с британския вариант на коронавируса.

- реклама -