ОПЕК

Страните от ОПЕК се надяват Русия да спре спада на цените на петрола

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал Фалих заяви, че е поканил руския енергиен министър Александър Новак да се присъедини на срещата между министрите на петрола от арабските държави, която ще се проведе в края на ноември. Това е станало по време на подписването на съвместен меморандум за сътрудничество в петролния и газовия сектор, предава ТАСС.

Надяват се Русия да стабилизира пазара

По време на брифинг с Новак този следобед, саудитският министър бе категоричен, че настоящият цикъл на понижаване цените на суровината е към своя край.

„Условията на пазара, по отношение на търсенето и предлагането, започнаха да се подобряват“, допълни ал Фалих.

От ОПЕК посочиха, че Русия е един от най-големите производители на петрол и една от най-влиятелните за стабилността на пазара на суровината. Затова е напълно естествено да участва в неговата регулация.
National Oil and Gas Forum in Russia„Сътрудничеството между Русия и Саудитска Арабия има огромен потенциал, който днес не е реализиран достатъчно. Важно е, че се движим в тази посока“, заяви Новак след срещата със своя саудитски колега. Той добави, че ще направи предложения по време на срещата.

Успяха да вдигнат цената леко

На 28 септември ОПЕК съгласува ограничение на добивите на петрол в диапазона 32-33 милиона барела петрол на денонощие.

Tогава новината веднага предизвика поскъпване на петрола с 6%.

Според кувейтския министър на финансите Анас ас Салех в близките 15 месеца цената на петрола на световните пазари ще се движи между 50 и 60 долара на барел.

- реклама -