петролът петрол Русия, Саудитска Арабия, петрол, добив

Страните от ОПЕК+ постигнаха споразумение за добивите до края на 2022 година

Министрите на страните от ОПЕК + на среща в неделя за по-малко от час одобриха решението за възстановяване на производството на петрол до края на тази година, както и за удължаване на споразумението до края на 2022 г., се разбира от заключителното съобщение, публикувано в на уебсайта на ОПЕК след срещата, предава ТАСС.

Данните от него напълно потвърждават информацията на източници на ТАСС, които още преди края на срещата съобщават, че министрите изцяло подкрепят плана за увеличаване на производството на петрол с 2 милиона барела на ден до края на тази година, а също така удължават споразумението след април 2022 г., когато изтича. В същото време от май 2022 г. за някои държави споразумението ще коригира базовото ниво на производство, от което се изчисляват квотите за производство на петрол. Така, за Русия и Саудитска Арабия тя ще бъде увеличена от 11 на 11,5 милиона барела на ден, за ОАЕ – от 3,17 на 3,5 милиона барела на ден, за Ирак – от 4,65 на 4,8 милиона барела на ден, за Кувейт – от 2,8 на 2,96 милиона барела на ден.

В заключителното съобщение се казва, че страните от ОПЕК + възнамеряват да увеличат производството на петрол с 0,4 милиона барела на ден, „докато не върнат 5,8 милиона барела на ден на пазара“, което се планира да бъде направено до септември 2022 година. През декември 2021 г. обаче този план може да бъде преразгледан. Следващата среща на страните от ОПЕК + ще се състои на 1 септември 2021 г.

Според източници на ТАСС основните въпроси между съюзниците са уредени след двуседмични неформални преговори, което е позволило да се проведе официална среща по строг график. Събеседниците на руската агенция поясниха, че разногласията между Саудитска Арабия и ОАЕ са уредени.

В началото на юли министрите от ОПЕК + не можаха да се споразумеят по тези два въпроса в продължение на пет дни. ОАЕ не бяха доволни, че се предлага споразумението за намаляване на производството на петрол да бъде удължено след април 2022 г., когато изтича, при същите условия, при които действа сега. Министерството на енергетиката на ОАЕ смята, че основният предел, от който се изчисляват производствените квоти, не е от значение за тях и не отчита реалните производствени мощности. Саудитска Арабия отхвърли възможността за редактиране на този параметър индивидуално.

Поради разногласия относно основните гранични нива, министрите не успяха да се споразумеят по по-належащ въпрос – нивата на добив на петрол от август до края на тази година. Първоначално всички членове на ОПЕК + одобриха възстановяването на производството на петрол с 2 милиона барела на ден с плавни темпове до края на тази година, тъй като дефицитът на предлагането на пазара се увеличава. Но поради разногласия по първия въпрос гласуването за облекчаване на квотите беше невъзможно.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -