Макрон Амазонка Г-7 помощ пожари Бразилия

Страните от Г-7 ще помагат за потушаване на пожарите в Амазонка

Световните лидери на срещата на върха на Г7 се съгласиха да помогнат на страните, засегнати от огромните пожари, които опустошават тропическите гори в Амазонка „възможно най-бързо“.

Това заяви френският президент Еманюел Макрон.

„Всички се съгласихме да помогнем на онези страни, които са били засегнати от пожарите, възможно най-бързо“, каза той пред журналисти на срещата на върха в югозападния френски курорт Биариц.

Припомняме, повече от 1200 пожара горят в момента в Амазонската джунгла. Бразилия и Боливия признаха, че не могат да овладеят ситуацията.

Бразилският президент Жаир Болсонаро обяви, че е разрешил използването на федерални войски и техника за потушаване на пожарите в тропическите гори.

Помощ предложи и Тръмп, въпреки че реални действия не последваха. ЕС също оферира финансова помощ.

Изявлението на Макрон идва след негово изявление, в което обяви горящата Амазонка за международна криза. Темата влезе в програмата на срещата на Г-7 по негова инициатива.

При все това обаче, в Биариц няма представители на нито една от страните, ангажирани в кризата. Вместо това на карта беше поставена търговската сделка със страните от Южна Америка, в това число и Бразилия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е трудно да си представи блока, ратифициращ търговския си пакт с Меркосур в Южна Америка, докато Бразилия не успее да ограничи пожарите, опустошили тропическите гори на Амазонка.

Макрон и ирландският премиер Лео Варадкар обещаха да блокират нова търговска сделка между ЕС и латиноамериканския търговски блок Меркосур, която включва Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

За причините, довели до пожарите, които сега не могат да бъда овладени четете тук

- реклама -