Страните от Г-20 ще вложат повече от 5 трилиона долара в световната икономика за справяне с кризата

Страните от Г-20 ще вложат повече от 5 трилиона долара в световната икономика за справяне с кризата.

Това стана ясно по време на срещата на най-богатите държави в света, която за първи път се провежда онлайн.

В заключителния документ от срещата, лидерите на Г-20 се „задължават да направят всичко възможно и да използват всички допустими политически инструменти, за да ограничат до мининум икономическия и социален удар, възникнал от пандемията от коронавирус.

„Ние предприемаме бързи и решителни мерки за поддържане на нашите икономики. Предоставяме 5 трилиона долара в световната икономика, в рамките на целевата фискална политика, икономически мерки и гаранции за противодействие на социалните, икономически и финансови последствия от пандемията, се казва в документа.

Лидерите на държавите от Г-20 смитат, че такива мерки ще позволят на световната икономика да се възстанови и ще заложи основа за запазване на работните места и възстановяване на икономическия ръст. Те възложиха на министрите на финансите и управляващите на централните си банки да координират действията си, както и да са в тясно сътрудничество с международните организации да бързо предоставяне на необходимата финансова помощ.

Страните от Г-20 декларираха, че ще се изправят единни в борбата за запазването на човешките животи, запазването на работните места и икономическия ръст.

Лидерите на групата са готови са предприемат всички необходими допълнителни мерки за борба с разпространението на коронавируса. Те също така се договориха да заделят средства за подпомагане на Световната здравна организация (СЗО) и призоваха и другите страни да го направят.

В декларацията се казва още, че ще се предприемат координирани действия за поддържането на свободна, предсказуема и стабилна международна търговия и обещаха да запазят отворени пазарите си.

 

 

- реклама -