Страната ни е успяла да договори слот за разтоварване на един танкер с втечнен газ

Днес в 18:00 часа изтече срокът, в който България трябваше да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета „Петков“.

Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но в четвъртък от американската компания отказаха.

„Успяхме да договорим слот за разтоварванет на един танкер с втечнен газ в Турция. Приехме офертата на „Шиниър“ за един танкер през октомври“.

Така министърът на енергетиката Росен Христов коментира изтеклата оферта за доставка на втечнен природен газ от Съединените щати.

Страната ни не е намериха слотове за ноември и декември, които да бъдат на цена, която да прави доставката икономически изгодна, допълни министърът.

„Ще насочим усилията си към подписване на средносрочни договори, така че да осигурим системни доставки на тръбна газ“, увери Росен Христов.

По думите му имаме оферти за доставка на газ и количествата не ни притесняват. Това, което било притеснително, било цената.

Цената на газта от договорения танкер е между 300 и 400 лв за мегаватчас, уточни Христов. Въпреки това месец октомври не е обезпечен.

Танкерът ще обезпечи около 1/3 от нуждите на страната ни, азерският газ – още 1/3 и остава да осигурим последната една-трета за октомври.

Това подчерта ресорният министър.

Останалите два танкера, които кабинетът на Кирил Петков беше уговорил, няма да могат да бъдат доставени, тъй като няма свободни слотове за разтоварване, каза още енергийният министър.

- реклама -