Пенсиониране на 38 години? Ето къде можете да го направите

Пенсиониране на 38 години? Ето къде можете да го направите.

Около 2,3 милиона служители ще получат право

на ранно пенсиониране – независимо от възрастта, ако отговарят на необходимите изисквания. Това обяви президентът Ердоган след заседание на кабинета.

Условията за кандидатстване за

ранно пенсиониране са следните: лицето трябва се е регистрирало в системата за социално осигуряване до 7 септември 1999 г., като трябва да е завършено

5000-дневно плащане на осигурителни премии.

Жените трябва да са се осигурявали минимум 20 години, а мъжете 25 години. Така дори жени на 38 години и мъже на 43 години, отговарящи на тези критерии, могат да бъдат пенсионери в Турция.

Новината за ранното пенсиониране

зарадва милиони работещи в страната и стана причина за огромни опашки пред офисите на националната осигурителната компания за подаване на молби за пенсиониране.

Правителството на Турция ще се наложи

да задели най-малко $13 милиарда, за да реализира ранното пенсиониране на милиони граждани в ключовата първа година, посочи високопоставен служител пред Блумбър.

Сумата вероятно ще се увеличи

през следващите години, тъй като се очаква броят на служителите, които се възползват от решението, да нарасне до 5 милиона, обяви служителят.

Правителството планира също така да

предложи „спасителен пакет“ на работодателите, които трябва да дадат трудово обезщетение на пенсионираните работници според закона.

Общият бюджет на Турция за 2023 г.

предвижда разходи в размер на 4,47 трилиона лири ($230 млн.). Министерството на финансите отказа коментар пред медията.

Турция се подготвя за изключително важните избори догодина, като страната ускорява публичните разходи, включително повишаване на минималната заплата с 55% и предоставяне на

евтини заеми, обезпечени от правителството.

„Решението за ранно пенсиониране ще наложи най-голямата тежест върху бюджета сред решенията, взети през последните години“, заяви пред Блумбърг Хакан Кара, бивш главен икономист на турската централна банка и професор в университета Билкент в Анкара. „Това ще има отрицателно въздействие

върху икономиката на страната и инфлацията.“

Годишната инфлация в Турция е почти 85 на сто, 17 пъти по-висока от официалната цел на централната банка от 5%, до голяма степен произтичаща от разхлабената парична политика на централната банка.

По настояване на Ердоган банката

намали основния лихвен процент с 5 но сто тази година, въпреки че инфлацията расте. Властите обаче очакват инфлацията в края на годината да намалее до около 65%.

- реклама -