Страхил Делийски

Страхил Делийски пред FN: Нинова оцеля вътре в партията с цената на дискредитиране на БСП навън

БСП посрещна новата седмица със стария си лидер, след като вчера Корнелия Нинова изненадващо се отказа да подава оставка. Колко голяма е победата на Нинова над вътрешната опозиция в левицата, излиза ли партията по-силна след скандалите и ще има ли промени на върха в БСП – Flashnews потърси за коментар политолога Страхил Делийски.

– Г-н Делийски, как ще коментирате развоя на събитията в БСП? Успя ли Корнелия Нинова да надхитри вътрешната опозиция?

– Бих обобщил развоя в БСП с една сентенция, която обикновено се приписва на Айнщайн: да правиш едно и също, но да очакваш различен резултат – това е дефиниция за глупост. Това е развоят в общи линии. А, иначе Корнелия Нинова безспорно успя да надхитри опозицията в БСП – няма никакво съмнение. Друг е въпросът обаче дали мотивацията на някакъв тип поведение в политиката – особено, когато става дума за някакъв тип вътрешнопартийна динамика, може да бъде от този тип – да надхитриш останалите. Това е големият проблем на БСП – че поведението на ръководството не е ориентирано към създаване на една силна партия, която може да бъде алтернативата, от която голяма част от обществото има нужда, а някакво състезание по надхитряне. Нали се сещате, че огромната част от обществото изобщо не се интересува от това какво става в БСП и кой кого надхитря. Други неща се очакват от БСП.

– Какво ще се случи отсега нататък в БСП, след като вчера критиците на Нинова напуснаха конгреса, а днес тя ги нарече телевизионни опозиционери?

– Ако нещата продължат да се развиват със същата логика, с която вървят през последните години, а те най-вероятно така ще продължат да се развиват предвид коалиционното поведение на различните страни на конфликта в БСП, аз очаквам много тежко поражение на БСП на местните избори. Защото концепцията за вътрешното надхитряне, която най-вероятно ще бъде водеща в следващите няколко месеца, по никакъв начин не може да консолидира партита и да я превърне в притегателен център за други субекти на местно ниво. А без подобен тип партньорство БСП не може да спечели избори – това е абсолютно сигурно. Така че, ако нещо не се промени като нагласа, като поведение, като представа за смислен политически живот и процес, очаквам БСП наистина да се срине на тези местни избори.

– А как ще коментирате твърденията на Корнелия Нинова, че вътрешната опозиция е търсела сближаване с ГЕРБ, че е имало „отваряне на портфейлите“, заплахи, пазаруване на делегати?

– Вижте, тези неща не мога да ги зная, но честно да Ви кажа и не искам. Мога да ги коментирам само от гледна точка на стратегията на Нинова за оставането ѝ начело на БСП. И тя звучи горе-долу така: Оставете мен, за да не дойдат тези лошите! Това е логиката, благодарение на която Борисов стои във властта вече толкова време: Изберете мен, за да не дойдат комунистите! Това е логика за мотивиране на подкрепа не на базата на собствените ти лични качества, а на базата на недостойнствата на противника. Друг е въпросът защо БСП стигна дотам, че отношенията вътре в партията станаха отношения между противници, а не между партньори. Но това е много дълга тема…

– А имате ли кратък отговор?

– Защото от доста време БСП няма идея каква е политическата функция на партията. Очевидно е, че БСП полека лека се превърна в организация, чиято основна функция е да удовлетворява индивидуалните потребности на определени хора вътре в партията – не само на върха, но и по места – нещо, което например много ефективно работи при ГЕРБ, но ГЕРБ са партията-държава и там има ресурс за удовлетворяване на тези претенции, докато при БСП не е така. БСП е съвсем друг тип партия и това се вижда и в отношението на симпатизантите на БСП – те искат да видят нормална лява партия, а не структура, която обслужва интересите на определени партийни елити.

– Очаквате ли сега да има промени на върха в БСП, защото и Валери Жаблянов беше спряган за фаворит за наследник на Нинова, и Свиленски подаде оставка като ръководител на предизборния щаб?

– Доколкото случилото се вчера беше разчетено от Нинова като някаква форма на победа, обикновено победителите тръгват да се разправят с победените в ситуация на сериозен конфликт. Така че това е едната възможност и тя е по-вероятната, имайки предвид това, което си казахме досега. Има и друга възможност, но тя е свързана с много сериозна промяна в начина на мислене на председателя на партията, на Националния съвет – пълна трансформация на политическото светоусещане, което не се случва за ден и два и е малко вероятно.

– Излиза ли БСП по-силна след всички тези скандали?

– Не мисля. Нинова оцеля вътре в партията с цената на дискредитиране, собствено и на партията, навън. Защото този тип поведение и това, което се случи със сигурност ще накара огромен брой хора и организации да се замислят дали БСП могат да бъдат наистина реален и смислен политически партньор в бъдеще. Това не са сигнали, които говорят за здрава политическа формация с ясни политически цели, а точно такова нещо е необходимо на огромната периферия от избиратели, които търсят вариант за алтернативно политическо предложение извън управляващите в момента.

- реклама -