Стоянов: Украйна иска не само боеприпаси, но и бронетанкова техника и ракетни комплекси

Стоянов: Украйна иска не само боеприпаси, но и бронетанкова техника и ракетни комплекси.

Има искане от украинска страна не само за различни боеприпаси, но и за бронетанкова техника, както и за зенитно-ракетни комплексиняма, обаче, нищо договорено конкретно – това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, който беше изслушан в ресорната парламентарна комисия.

Изказването му е в отговор на въпрос, свързан с посещението му в Украйна през декември, м.г, и дали е поискана допълнителна военна помощ от украинска страна.

Посещението в Украйна беше свързано с изпълнението на точка 3 от решението на Народното събрание от 3 ноември, с което се казва на Министерски съвет, в едномесечен срок, да организира провеждането на преговори с представители на различни страни за евентуални заместващи платформи.

По думите на Стоянов точно това е била и целта – да се види искането на украинската страна, за да може при евентуална договореност със страна съюзник, да се прецени какво можем ние да предоставим и получим.

Това въоръжение, което ще бъде предоставено на Украйна, стойността му ще бъде възстановена не от бюджета на Министерство на отбраната, а от централния бюджет, обясни военният министър.

По думите му това е така, тъй като все още не са приети предложените промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които касаят създаването на фонд за отбрана.

По отношение на искането на страната ни да получи самолети на лизинг втора употреба, Стоянов обясни, че най-важното е да се разбере каква е цената и какво ни се предлага.

Той съобщи, че е поискал и разговори с министъра на Франция и с министъра на Швеция, тъй като закъсняваме с времето.

„Продължаваме да търсим варианти за продължаване на експлоатацията на самолети Миг-29“, каза още министърът на отбраната и добави, че има възможност да четири двигателя да бъдат ремонтирани.

- реклама -