Стоян Петров пред FN: Как 7 жени на златна възраст станаха най-известните рок баби в България

Те печелят своята популярност само са няколко месеца. Казват, че общата им възраст е 500 години, а са само 7. Те са любимки на млади и стари. Дамите са първите рок баби в България.

Стефи, Кики, Дочка, Данчето, Ани, Зоя и Тотка имат общо 15 внуци. Професиите им са различни – сред тях има счетоводител, учител, управител на магазин и дори данъчен служител. Събира ги любовта към музиката.

Пеят песни на „Куин“, „Металика“, „Абба“ и Мадона. Пенсионерките в
рокерски дрехи наричат себе си „БабсБГ“ и са новите звезди на Казанлък.

За невероятните дами и техните изпълнения разказва Стоян Петров, ръководител на формацията.

Стоян Петров е певец и единствен български възпитаник на престижната Музикална академия в Русия „Гнесен“, завършил  с червена диплома и глас от „Music Idol“, старозагорецът Стоян Петров. Неговият екип сериозно работи по сценичния и публичен образ на казанлъшките певици, подготвяйки ги и с уроци по вокал /Стефка Денева/, актьорско майсторство /Васил Самарски/, публично поведение /Антония Драганова/ и пластика /Николай Тенев/.

Как решихте да направите този проект, да съберете баби, за да пеят рок?

Идеята се роди миналата година, в края на лятото от председателя на Читалище „Искра“ Васил Самарски. Такъв проект има в Русия, но той естетически изглежда по друг начин. Направихме кастинг през месец декември миналата година,  той важеше само за община Казанлък. Явиха се над 60 жени, избрахме 12 жени и постепенно отпаднаха до 7. Репертоарът го избирам аз. Петър Москов прави адаптираните песни на български. Той пише изключително красиви текстове.

Как пренастроихте бабите, че няма да пеят стари градски песни, а рок и то на толкова известни певци и групи?

На кастинга ние им давахме оказания, че няма да са стари градски песни. След като ги избрахме имаше жени, които се отказаха заради това. Избрахме ядрото. Жените на които им е интересна концепцията на проекта- те останаха.

Разкажете ни нещо за жените, на каква възраст са? Успяха ли да свикнат?

Най-младата жена е на 59, най-възрастната на 77 години. Вече са 7. Всеки ден имат занятия. Обучаваме ги как да се държат пред камера, как да говорят, имат часове по пластика, вокални занятия и актьорско майсторство. Досега те са били домакини, стоели са вкъщи и са гледали внуци, но сега времето им придобива друг смисъл.

 Вие много сте ги ангажирали, те сега не могат да бъдат баби, ами са направо много ангажирани звезди.

На тях това им харесва. Те са адски променени. Ако ги видите в началото през декември миналата година и сега- те са много променени.

Чувстват ли се вече звезди?

Ние искахме проекта да е позитивен. Не искахме да им влияем така, че да не се чувстват комфортно. Така, че те се чувстват страхотно. Заразителни са и ги канят на много места. Не се чувстват още звезди. Те са мъдри хора и няма да ги хване болестта „звездомания“.

Подготвяте ли турне или други изяви, с което ще ги накарате да пътуват повече?

Есента ще направим мини турне в общината. Най-важното е да направим адекватен репертоар, който да грабне публиката.

Колко песни имате записани?

Почти 8 имаме. Всеки месец записваме песните.

Как успяхте да ги накарате да се облекат по различен начин, това са все пак дами на възраст?

Всички казваме, че са баби, но дълбоко в себе си те не са. Те са с млад дух, толкова живот има в очите им. Те са пример дори за младите хора. Относно визията бях против да изглеждат пародийно. Със стилистите избрахме първата им визия да е с дънки и кожени якета, с кецове. Работим по втората им визия, тепърва предстои тяхна фотосесия. Не се противят на нашите решения. Те са съвременни жени на златна възраст.

Споделят ли те как се отнасят към начинанието им техните деца и внуци?

Проектът е позитивен и всеки млад човек се кефи на техните изпълнения. Те са заразителни. Заразна е тяхната енергия и тяхното отношение.

Коя е последната им песен?

Последната песен е „Молитва“ на Мадона. Преди това направихме и песен на Майкъл Джексън, а сега предстои да правим песен на Металика.

 

 

 

 

- реклама -