Стоян Мавродиев, ЧЕЗ, сделка финансиране

Стоян Мавродиев – ББР: Банката няма нищо общо със сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Българската банка за развитие не е кредитирала или издавала банкова гаранции на Инерком по сделката за покупката на ЧЕЗ.

Това обяви Стоян Мавродиев – шеф на банката по време на изслушването на съвместното заседание на Комисиите по енергетика и контрол на службите.

Той опроверга всички твърдения, че правителството и в частност премиера Борисов по някакъв начин са повлияли на дейността на банката. Финансовата институция се движи по строги правила, като принципалът – Министерството на икономиката следи за това. Нито една сделка не може да мине без неговата санкция, заяви Мавродиев.

Той призова да бъде прекратен цялата спекулация около ББР.

На въпрос на Корнелия Нинова за секретния документ внесен в деловодството на НС, Мавродиев отговори, че не е запознат с него, тъй като не е народен представител и няма достъп до твърденията в него. По повод твърденията на чехите, че ББР стои зад сделката, това твърдение не отговаря на истината – това е лъжа. ББР не е кореспондирала по никакъв начин с ЧЕЗ и банката не е издавала никакви писма за намерения. Нормална практика е компанията-купувач да изследва платежоспособността на компанията-продавач. Такова нещо ББР не е издавала и не е била в компанията ЧЕЗ.

Единствените контакти са с компанията Инерком, която е поискала информация за възможности за финансиране на сделката за ЧЕЗ. Т.е нашата комуникация е само с Инерком, но това писмо не представлява документ, с който се декларира, че банката ще е гарант или страна по сделката. Няма издадено писмо за намерения, банкова гаранция или друг документ, който да ангажира ББР със сделката.

Изумен съм от действията на ЧЕЗ, заяви Мавродиев. С тези си твърдения те манипулират и чешкия премиер. Компанията не е поискала никакви последващи, ангажиращи действия от страна на ББР, така че продължавам да твърдя, че не сме поемали никакви ангажименти за финансиране на сделката.

Следователно ЧЕЗ можеше да си направи труда да ни попита дали сме ангажирани по някакъв начин, което не е направено. Това е много странно като поведение от страна на ЧЕЗ. При нас няма нито лист хартия по сделката за придобиването на ЧЕЗ.

Не е извършен финансов и правен анализ на сделката. Нямаме никакъв ангажимент към тази сделка, потрети Мавродиев.

ЧЕЗ са подходили небрежно, но няма как аз да отговарям за действията на трети лица. Аз категорично възразявам да бъдат ползвани за параван български банки, тъй като писмото не представлява правно-обвързващ документ. В писмото до ЧЕЗ никъде не твърдим, че ще финансираме каквото и да било.

- реклама -