вулкан Кракатау Индонезия цунами жертви ранени

Стотици жертви на мощно цунами в Индонезия, вълната помете поп група – Снимки, Видео

Близо 170 са жертвите на мощно цунами, причинено от вулканично изригване в Индонезия.

„Броят на загиналите до момента е 168 души. Други 745 са пострадали. Издирваме 30 души“, съобщи говорителят на индонезийската Агенция за предотвратяване на стихийните бедствия Сутопо Нугрохо.

Цунамито удари Индонезия след изригване на вулкан, известен като „детето“ на легендарния Кракатау.

 

„Десетки сгради са били унищожени от вълната, която удари плажовете в Южна Суматра и западният край на Ява около 21:30 часа местно време в събота“, заяви в изявление официалният говорител на индонезийската Агенция за предотвратяване на стихийните бедствия Сутопо Нугрохо.

Властите смятат, че цунамито може да е предизвикано от абнормален прилив, дължащ се на новолуние и подводно свличане, последвало изригването на Анак Кракатау, малък остров в Зондския пролив между Ява и Суматра. Индонезийската геологическа агенция разследва причините, казва Нугрохо, добавяйки, че броят на жертвите вероятно ще нарасне.

Анак Кракатау е малък вулканичен остров, който се образува в океана половин век след смъртоносното изригване на Кракатау през 1883 година.

Индонезия, една от най-уязвимите от бедствия страна на земята, лежи в т. н. Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектонските плочи и произтичат голяма част от световните вулканични изригвания и земетресения.

Страната регулярно изживява смъртоносни земетресения, най-скорошното бе в град Палу на остров Сулавеси, където земетресение и последвало цунами убиха хиляди хора.

Анак Кракатау е един от 127-те активни вулкана, които се простират по дължината на архипелага.

Вълната е помела сцената на поп концерт на открито, отнасяйки членове на групата и много хора от публиката.

Това може да се види на видео, което днес бе качено в социалните мрежи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вокалистът Риефиан Фажарсиах на групата „Севънтийн“, която е имала концерт, публикува по-късно видеото, съобщавайки, че басистът и мениджърът са загинали.

Групата изнасяла концерта си в събота вечерта на плаж в крайната западна точка на остров Ява преди той да бъде погълнат от водната стена.

- реклама -