сн. БГНЕС

Стотици жени арестувани в Минск

В събота полицията за борба с безредиците задържа стотици жени, вкарвайки много от тях във фургони, докато протестиращите от опозицията преминаха през столицата на Беларус Минск с искане за прекратяване на управлението на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

Жените бяха ловени от полицаи в черни и маскироваъчни униформи, както и от служители в необозначени униформи цвят каки, както и цивилни служители с маски.

Полицията блокира жените и започна да ги тегли в полицейски фургони, докато стояха със завързани ръце, задържайки бързо стотици, видя журналист от Франс прес. Полицията вдигна някои жени във въздуха, за да ги отнесат.

сн. БГНЕС

Около две хиляди жени участваха в „Искрящия марш“, носещи лъскави аксесоари и носещи червено-бели знамена на протестното движение.

Маршът беше последният от поредица от изцяло женски протести, призоваващи Лукашенко да напусне след оспорваната му победа на изборите миналия месец.

Твърденията за полицейско насилие и изтезания на задържани след изборите накараха Европейския парламент да призове за санкции срещу Лукашенко и други членове на неговия режим.

сн. БГНЕС

В изявление, публикувано преди похода, Светлана Тихановская, която избяга в Литва, похвали „смелите жени на Беларус“.

„Те маршируват, въпреки че са постоянно застрашени и подложени на натиск“, каза тя.

Участниците в акции скандираха лозунги като „Махайте се, вие и вашите спецполицаи!“ и „Ние вярваме, че можем да спечелим!“

Един от плакатите гласеше: „Нашият протест има женско лице“, препратка към заглавието на популярна книга на белоруската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич, която подкрепи каузата на опозицията.

Сред задържаните в събота беше Нина Багинская, 73-годишна активистка, която се превърна в едно от най-известните лица на протестното движение, известна със своите смели лудории, която често става обект на скандиране „Нина! Нина!“.

Полицията отне знамето и цветята, които носеше, докато я натикаха във микробус, но малко след това я пуснаха пред полицейско управление.

Групата за права Viasna публикува онлайн списък с имена на 217 жени, задържани в Минск, като заяви, че списъкът се актуализира.

Полицията все още не е дала информация за броя на задържаните.

- реклама -