протести
сн. БГНЕС

Стотици задържани в Брюксел и Лондон след протестите срещу расизма – СНИМКИ

239 души са били задържани снощи в Брюксел заради прояви на вандализъм след протест срещу расизма и в памет на убития от полицията в САЩ Джордж Флойд, съобщава БТА.

сн. БГНЕС

В имигрантския квартал „Матонге“, населен основно от хора с африкански корени, са били изпочупени и обрани магазини. Тази сутрин бе разпространен видеозапис, на който се вижда проява на агресия от полицай спрямо професионален журналист, който снима задържането на чернокож младеж в квартала.

По-рано в неделя около 10 000 души участваха в протест в столицата срещу полицейското насилие и расизма, при който обстановката бе спокойна, а силите на реда не се намесиха. Протестът бе в разрез с призива на правителството да се избягва струпване на хора заради опасностите от разпространение на Ковид-19.

сн. БГНЕС

27 полицаи са били ранени в Лондон.

През уикенда идентични протести се проведоха в много европейски градове. В британската столица също има стотици арестувани, като полицейските власти изразиха съжаление, че недоволството на гражданите е било изразено чрез „незаслужено“ насилие към униформените, охранявали протестите.

сн. БГНЕС

Срещу полицаите са били хвърляни димки и самоделни бомбички. Според някои участници, униформените са били груби към протестиращите и на места е имало насилие срещу тях.

сн. БГНЕС

В Бристол пък хората са свалили статуя на Едуард Колстън – крупен местен търговец от 17 век, народен представител и филантроп. Причината – някога той се е занимавал с търговия на роби. Паметникът му е бил стъпкан, след което е изхвърлен във водите край бристолското пристанище.

 

- реклама -