сн. БГНЕС

Стотици се сбогуваха с акад. Стефан Воденичаров

Десетки хора дойдоха в големия салон на Българската академия на науките, за да се сбогуват с акад. Стефан Воденичаров. Сред тях бяха президентът, министърът на образованието, столичният кмет. Акад. Воденичаров почина на 8 юни, на 75 годишна възраст.

сн. БГНЕС

„Кончината на акад. Воденичаров е непрежалима загуба и голяма загуба не само за семейството му, но и за БАН, за цяла България. Той освен, че беше виден учен с международна известност в областта на металознанието, беше също така изтъкнат държавник, общественик и голям патриот“. Това каза председателят на академията, акад. Юлиан Ревалски. Той подчерта, че разработки на акад. Воденичаров са били внедрени в хранителната промишленост, в ядрената енергетика и е спомогнал за издигане на авторитета на БАН.

На поклонението присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев.

сн. БГНЕС

„Животът ме срещна сравнително късно с акад. Воденичаров, 2013 г., когато той стана министър на образованието, младежта и науката тогава. Макар и за кратко той остави своя отпечатък и в министерството, и в нашето съзнание. Всички го помним като един широко скроен човек, с остър ум, с изискан вкус, с визия за бъдещето. Той се беше посветил на България и това тя да бъде добро място за живеене. Умът му работеше постоянно на тази тема и се опитваше и нас да зарази с неговия ентусиазъм“, спомни си за него Вълчев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също отдаде почитта си пред тленните останки на академика.

сн. БГНЕС

„Изключителен човек и личност. Във всяка своя роля – като учен, като председател на БАН, министър на образованието, като общественик се впускаше с огромен ентусиазъм и желание. Имах честта да го познавам добре, дори да се наричаме приятели. Спомням си, че с огромна гордост ме доведе в тази зала /Голямата зала „Марин Дринов“ в БАН, бел.ред./ да ми я покаже, когато беше председател на академията, когато тя се ремонтираше и с още по-голяма гордост ме покани, когато тя беше готова. Спомням си когато като министър на образованието и науката дофинализира процеса на оперативната програма „Наука и образование“, за която толкова се борехме. Беше чест да познавам акад. Воденичаров“, каза със сълзи в очите столичният кмет.

сн. БГНЕС

Народният представител от БСП проф. Румен Гечев заяви, че в лицето на академик Стефан Воденичаров сме изгубили голям патриот и учен, допринесъл много за развитието на българската наука и отбранителните способности на родината ни.

- реклама -