Цонев

Стотици се сбогуваха с Димитър Цонев (СНИМКИ)

Стотици дойдоха в столичната църква „Св. Седмочисленици“, за да изпратят Димитър Цонев в последния му път.

Цонев

Роднини, близки, приятели, колеги и хора, които дори не познаваха лично журналиста приживе, се простиха с Митко Цонев, който си отиде внезапно след масивен инсулт.

Цонев

Поклонението пред тленните му останки започна в 15.30 часа. Пред вратите на храма се образува дълга опашка от хора. Те уважиха молбата на близките да не се носят цветя.

Цонев

Семейството на Димитър Цонев помоли вместо цветя, парите да се дарят за фондация, която ще подкрепя бъдещи журналисти.

Раздяла с аплодисменти

Цонев

Сред присъстващите бяха Симеон Сакскобургготски, Вежди Рашидов, Меглена Кунева, Красимир Велчев, Михаил Миков, Сергей Станишев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Ангел Найденов, Татяна Дончева, Даниел Вълчев, бившият конституционен съдия Георги Марков, актьорът Христо Мутафчиев.

Цонев

Димитър Цонев беше изпратен с продължителни аплодисменти. Затрогващата сцена беше заснета на видео и ще стане част от филм в памет на журналиста, съобщи дъщеря му Деси Цонева.

Днес тя допълни, че ще посвети журналистическата си кариера на това да продължи неговото журналистическо дело, защото си е отишъл много рано и е имало още много неща, които да направи.

„Аз се чувствам длъжна да направя това в този момент, защото единственият начин, по който мога да преодолея неговата загуба, е да направя така, че той да продължи да живее с неговите идеи, с тази фондация и с тези журналистически награди “Димитър Цонев”.

Във вторник предстои да бъде обявена дарителска сметка, в която ще се събират пари за създаването на наградите.

Другите за Митко Цонев

Вяра Анкова: „Това е един от най-близките ми хора. За БНТ това наистина е огромна загуба, защото той беше съвременният й символ… Той е прекрасен човек, който се извисява над всички интриги и над злобата. Той беше над това и ми е давал сили в най-тежките моменти…“

Симеон Сакскобургготски: „Той самият беше голям добряк. Много ми помогна по време на премиерството. Имаше феноменално чувство за отговорност, за професионалност, но и на хумор, и да импровизира в трудни моменти. Въобще, беше чудесна подкрепа и лъчезарен човек”.

Цветанка Ризова: „Ще го запомня като съвършен колега, прекрасен и добър човек, спокоен, мъдър и добронамерен… Можеше да говори, а можеше и да мълчи…”

Даниела Кънева: „Отваря голяма празнота и висока летва за по-младите колеги. Много висока, като на Стефка Костадинова 2.09 метра… Митко е от хората, които оставят голяма диря…“

Маргарита Михнева: „Не обичам да оливам в думи скръбта си. Това е нещо много лично, но Митко ни изпревари всички. Аз бях наред от старите колеги…“

Валерия Велева: “Митко е аристократът в журналистиката. Той е позитивният човек, който даваше възможност на събеседника си да каже това, което иска да каже, а не да се изтъква той и беше един пример. Беше белият гълъб в журналистиката и затова ни е толкова мъчно за него и затова хората го обичат…”

Христо Мутафчиев: „Беше искряща личност. Погледът му беше като шампанско. Винаги е бил много добре подготвен, когато съм бил при него. Като човек, той страшно много обичаше живота…”

Корнелия Нинова: „Много подготвен журналист, много мил и сърдечен човек…“ 

Михаил Миков: „Винаги лъчезарен и усмихнат. Добър човек, отворен към света. Той внушаваше доброта…”

- реклама -