Стотици са арестувани по време на опозиционните протести в Русия

Най-малко 1000 души бяха задържани по време на опозиционните протести в Русия. Полицията насилствено се опита да разпръсне неразрешения митинг в Москва със сълзотворен газ

Най-големият опозиционен лидер Алексей Навални, неговият съюзник Николай Ляскин и редица от техните поддръжници бяха задържани в Москва. По-рано независима група за наблюдение заяви, че повече от 350 души са били задържани от полицията в национален мащаб. Броят на задържаните вече нарасна на 1000.

Алексей Навални бе задържан в Москва, два дни преди встъпването в длъжност на Владимир Путин за четвърти мандат като президент. Той е бил осведомен от властите да не организира незаконни митинги.

Десетки от поддръжниците му бяха задържани по време на национални протести по-рано днес. На опозиционера му бе забранено да кандидатства за поста за президент и да се съревновава с Путин. За това Навални призова руснаците да излязат на протест малко преди Путин да стъпи на власт.

От руските служби съобщават, че протестиращите само в Москва са най-малко 1 500.

Ръководителят на комисията за развитие на гражданското общество и правата на човека при президента на Русия – Михаил Федотов – призова протестиращите да спазват закона.

Протестите започнаха в Сибир, като по-рано днес бе съобщено от екипа на опозиционера, че десетки демонстранти са задържани от полицията.

В източния сибирски град Красноярск 15 души, включително журналист, бяха задържани, съобщи независима мониторингова група.

„Задържанията са извършени по груб начин“, каза наблюдателят, добавяйки, че някои от задържаните са имали драскотини и натъртвания.

Най-малко десет протестиращи бяха задържани в Сибирския град Барнаул, съобщи още екипът на Навални.

Около 18 души, включително няколко миньори, бяха задържани в Новокузнецк, Югозападна Сибир.

В град Урал в Челябинск полицията задържа трима души преди началото на протеста, пише активистът Борис Золотаровски във Facebook.

В Москва и Санкт Петербург, където митингите трябваше да започнат в 11:00 централно гринуичко време, властите не са разрешили демонстрациите да продължат.

По-рано тази седмица протестиращи отново се събраха на митинг, но този път, за да защитят приложението за изпращане на съобщения „Телеграм”. По-рано този месец съдът постанови, че „Телеграм“ трябва да бъде блокиран заради отказа си да даде на службите за сигурност достъп до лична кореспонденция, която обикновено е криптирана. По време на протестите се чуваха скандирания „Големият глупак няма да те блокира”, „Путин е крадец” и „Не оставай мълчалив”.

- реклама -